Kazen, Wijnen & Lekkernijen

Fondue

Algemene bereidingswijze

Voor elke kaasfondue kun je de volgende bereidingswijze aanhouden:

-      2 dl vocht op 400 gram kaas (2 personen)

-      Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven

-      Voor een sterkere knoflooksmaak enkele teentjes uitpersen en in de wijn meekoken

-      De benodigde hoeveelheid wijn in de pan gieten en aan de kook brengen tot het bruist

-      Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter en het zorgt het voor een egaal mengsel

-      De geraspte kaas beetje bij beetje al roerend toevoegen

-      Het kaasmengsel niet laten koken en niet te lang verhitten

-      Naar wens kirsch en kruiden toevoegen (bv. peper, zout, nootmuskaat)

 

Tips:

-      Kaas altijd op kamertemperatuur laten komen voor gebruik

-      Door toevoeging van een mespuntje kaiser natron (baking soda) voorkomt u blokvorming in de maag 

-      Thee drinken tijdens de fondue zorgt ervoor dat de kaas niet stolt in de maag

-      De fondue eventueel binden met allesbinder of maïzena totdat een homogene massa ontstaat

-      Mocht het helemaal geen mooie gladde massa worden, gooi de staafmixer er doorheen


Onze Zwitserse fondue bestaat uit vijf soorten kaas:
Appenzeller, Emmenthaler, Gruyère, Vacherin Fribourgois, Etivas